Ransomware: raak je bestanden niet kwijt!

Beveiliging

Ransomware heeft niets te maken met je website of webshop, maar is kan desastreus voor je persoonlijke bestanden.

Bij een ransomware aanval worden bestanden op je computer ‘vernietigd’. Alleen tegen betaling van losgeld krijg je je gegevens terug. Als ransomware eenmaal heeft toegeslagen, kun je je bestanden als verloren beschouwen (vandaar dat we ook het woordje ‘vernietigen’ gebruiken in plaats van ‘encrypted’). Losgeld voor je bestanden betalen biedt geen garantie dat je je data terugkrijgt. Wel zijn er maateregelen die je zelf kunt (en als je het ons vraag ‘moet’) nemen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Back-upplan

Zorg voor een regelmatige back-up op een externe schijf. Een externe harde schijf is voor nog geen € te koop bij Bol of Amazon. Een netwerk harde schijf (NAS) of cloud-toegang als Dropbox, iCloud-drive of OneDrive bieden geen bescherming tegen ransomware: je computer toegang heeft tot deze clouddiensten, dus slaat de ransomware eenmaal toe… dan worden ook deze bestanden ‘vernietigd’.

Anti-ransomware software

Bij ransomware worden in ‘no time’ al je belangrijke bestanden ontoegankelijk. Je zou vermoeden dat dit als ‘niet normaal menselijk gedrag’ wordt beschouwd door Windows of je beveiligingssoftware/antivirusprogramma… maar de praktijk is anders. Onze enige tip om je enigszins te wapenen is een goede anti-ransomware oplossing te installeren als HitmanPro Alert. Goede gratis oplossingen hebben wij nog niet gevonden, maar voor een paar tientjes per jaar bespaar je veel ellende op het moment dat je ooit getroffen wordt door deze ellende.

Windows-computer? Updaten, updaten, updaten!

Gebruik je Windows? Controleer regelmatig of er updates zijn en installeer ze! Dit geldt uiteraard ook voor je virusscanner: controleer regelmatig op updates! Ik hoor je denken: “Dit gaat toch allemaal automatisch?”. Het antwoord is volmondig “Ja”, maar door de discipline te hebben om dit handmatig te controleren, weet je of de (automatische) updatefunctie ook echt werkt in de praktijk.