Foto’s van internet op uw website? Wees voorzichtig!

Trap niet in ‘de val’!

Internet staat vol met prachtige foto’s, maar wees voorzichtig! U mag foto’s niet gebruiken zonder nadrukkelijke toestemming. We hebben hier vervelende ervaring mee. Uiteraard zijn we tegen het moedwillig inbreuk maken op auteursrecht, maar ‘de val’ die we op deze pagina beschrijven lijkt een vooropgezet plan.

Gebruikt u foto’s van iemand anders op uw website zonder toestemming? Dan loopt u het risico ooit onderstaande brief op de deurmat te vinden met een schikkingsvoorstel. Het voorstel weigeren of het kort geding afwachten heeft geen zin, u moet betalen en velen gingen u voor.

Zie ook: Gratis foto’s voor uw website »

Met een slinkse truc en slim gebruik (je zou het ook ‘misbruik’ kunnen noemen) van onze auteurswet uit 1912 (!) kunt u tegen hoge kosten aanlopen. Er zijn advocatenkantoren actief in Nederland die de volgende ‘val’ opzetten.

Zo werkt de ‘val’

  1. In samenwerking met een fotograaf worden foto’s van alledaagse voorwerpen (een envelop, telefoon, rekenmachine, et cetera) goed vindbaar gemaakt in Google.
  2. Mensen gebruiken de foto’s op hun website of blog.
  3. Na een tijdje wordt een onderzoek gestart naar de foto’s en gekeken op welke sites de afbeelding voorkomt.
  4. Er volgt een schikkingsvoorstel: kassa!

Hoge kosten

U krijgt als eigenaar van de website een ‘schikkingsvoorstel’ met een bedrag van een paar honderd euro. Excuses aanbieden heeft geen zin, het is een goed doordachte ‘val’ waarin u terecht bent gekomen. Er zit niets anders op dan de schikking betalen.

Die rechtszaak win ik wel… toch?

Als u het laat aankomen op een dagvaarding zijn de kosten nog veel hoger, want die verliest u. Velen gingen u voor.